Het rijksdienst voor het wegverkeer is in Nederland op het gebied van voertuigen en transport een uitzonderlijk belangrijke instantie. Deze instantie is namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van controles van APK, het verstrekken van rijbewijs, het registreren van nieuwe voertuigen, het doorgeven van wijzigingen aan kentekenbewijs (zoals overschrijvingen en sloopaanvragen) en het verstrekken van nieuwe kentekenplaten en kentekenbewijzen. Zoals u kunt zien is deze instantie voor veel verschillende aspecten van het rijden van een voertuig verantwoordelijk, voor alle vragen hierover kunt u dus ook altijd contact opnemen met het Rijksdienst Wegverkeer.

APK Rijksdienst Wegverkeer

Het Rijksdienst Wegverkeer voert op zeer regelmatige basis controles uit bij autogarages die erkend APK mogen uitvoeren. Na het goedkeuren van een voertuig dient de autogarage daarom altijd een aantal uur te wachten, indien de garage dan bericht krijgt dat er een controle plaats zal gaan vinden, dan moet hij het voRijksdienst wegverkeerertuig in de garage laten staan totdat het RDW langskomt. Op het moment dat het voertuig verkeerd gekeurd blijkt te zijn, dan kan dit flinke gevolgen hebben voor de erkende garage. Op het moment dat de APK van uw voertuig is verlopen, dan is dit direct bekend in het systeem van het Rijksdienst Wegverkeer. Zonder dat er menselijk werk aan te pas komt wordt automatisch een boete voor het overschrijden van de APK vervaldatum naar uw huisadres gestuurd.

Overschrijven Rijksdienst Wegverkeer

Hebt u uw voertuig verkocht, of hebt u juist een voertuig gekocht? Het is belangrijk dat u wijzigingen in de houderschap van het voertuig direct doorgeeft aan het Rijksdienst Wegverkeer. Voor het geven van boetes en het bekijken van de eigenaar van een voertuig worden altijd de gegevens uit het register van het RDW geraadpleegd, op het moment dat deze gegevens dan niet actueel zijn, dan kan dit voor vervelende problemen zorgen. Het overschrijven van een kenteken doet u tegenwoordig gemakkelijk bij een postkantoor bij u in de buurt, of op de website van het RDW. Aan het kenteken overschrijven van een voertuig op het postkantoor zijn wel kosten verbonden, het overschrijven van een voertuig via de website van Rijksdienst Wegverkeer is geheel gratis.

Ook het laten schorsen van een voertuig kan op eenzelfde manier, ook hier zijn weer kosten aan verbonden. Een schorsing van uw voertuig is maximaal 1 jaar geldig, daarna kunt u ervoor kiezen om deze schorsing te verlengen met wederom een jaar. Op het moment dat uw voertuig geschorst is, dan hoeft u ook geen wegenbelasting te betalen of het voertuig met minimaal een WA verzekering te verzekeren. Uit schorsing halen is gratis. Door een RDW check op het kenteken uit te voeren weet je van tevoren welke wegenbelasting voor een auto wordt gerekend. Het laatste kenteken dat RDW heeft uitgegeven is op deze site rechtsboven te zien.