RDW-KENTEKEN.NL IS GEEN
ONDERDEEL VAN DE RDW

De wegenbelasting is een verplichte vorm van belasting die iedere autobezitter in Nederland moet betalen. Betaal je geen wegenbelasting, dan kan je hier een boete voor krijgen en word je verplicht om de belasting alsnog te betalen. Hoeveel wegenbelasting je precies moet betalen, is afhankelijk van diverse factoren. Welke factoren dit zijn en hoe je eenvoudig kunt bepalen hoeveel wegenbelasting je moet betalen kan door middel van wegenbelasting berekenen. Lees hierover op deze pagina.

Hoe wordt de wegenbelasting bepaald?

Veel mensen denken dat het bedrag van de wegenbelasting enkel wordt bepaald door het gewicht van een auto, maar dit is zeker niet het geval. Zo wordt de wegenbelasting die je moet betalen beïnvloed door enkele factoren, namelijk het soort voertuig dat je rijdt, waar je woont, hoeveel brandstof jouw voertuig gebruikt en hoe zwaar jouw auto is. Verschillen in bedragen van de wegenbelasting kunnen oplopen tot 100 euro per soort auto, per hoeveelheid brandstof die een auto gebruikt, per regio en per gewicht van een auto. Er kan dus nooit een vast of gemiddeld bedrag gegeven worden voor de wegenbelasting, want het bedrag dat je krijgt na het berekenen van de wegenbelasting is bij iedereen anders.

Hoe kan ik de wegenbelasting berekenen?Wegenbelasting

Als je wilt weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen, kunt je dit natuurlijk achterhalen door een moeilijke rekensom te maken met onder andere het soort auto dat je rijdt, de hoeveelheid brandstof die je gebruikt, de regio waar je woont en het gewicht van jouw auto. Echter, reken je jouw wegenbelasting op deze manier uit, dan moet je een moeilijke berekening maken en is de kans klein dat je een betrouwbare uitkomst krijgt. Ga daarom nooit zelf aan de slag met het bereken van de wegenbelasting, maar gebruik een eenvoudige online tool om dit te doen.

Het enige wat je moet doen om de wegenbelasting te berekenen met de tool op deze pagina, is het invullen van jouw kenteken. Heeft je jouw kenteken ingevuld, dan haalt de tool alle voertuiggegevens van jouw auto eenvoudig en snel uit de database van de RDW. Op deze manier kan er een duidelijk beeld gevormd worden van het soort auto dat je rijdt, de hoeveelheid brandstof die de auto gebruikt, de regio waar je woont en het gewicht van de auto. Deze informatie wordt vervolgens direct gebruikt voor wegenbelasting berekenen, waarna je binnen enkele seconden een duidelijk beeld krijgt van de wegenbelasting die je voor jouw auto moet betalen.