RDW-KENTEKEN.NL IS GEEN
ONDERDEEL VAN DE RDW

Ik weet mijn kenteken niet

Ga je een auto kopen of verkopen? Dan is het handig om te weten wat de actuele waarde precies is. Na het invullen van het kenteken kun je direct de huidige dagwaarde van een auto berekenen.

De dagwaarde auto hangt af van verschillende factoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwjaar, het model, de staat van het voertuig en of het voertuig op dit moment nog een geldige APK heeft.

De dagwaarde van een auto neemt continu af. Het bepalen van de juiste dagwaarde kan je echter een hoop geld besparen. Bij bepaling van de dagwaarde auto wordt meestal rekening gehouden met een vaste jaarlijkse afschrijving. Het bepalen van de actuele autowaarde is zeer belangrijk wanneer je een auto voor de juiste prijs wilt kopen of verkopen.

Het bepalen van de dagwaarde auto is niet altijd even gemakkelijk en komt vaak neer op een grove schatting. Om je hier bij de helpen hebben wij de tool op deze pagina ontwikkeld. Om de algemene voertuiginformatie op te halen is enkel het kenteken nodig. Op basis van bouwjaar, catalogusprijs, schadeverleden en kilometerstand wordt een nauwkeurige autowaarde berekend.

Verkoopprijs auto bepalen

Over het algemeen is de dagwaarde auto ook meteen een goede richtlijn voor het bepalen van de verkoopprijs. In de praktijk zal vaak blijken dat je de dagwaarde bij een verkoop niet helemaal zal ontvangen, vaak ligt het uiteindelijke verkoopbedrag lager.

Dagwaarde auto berekenendagwaarde auto

Het berekenen van de dagwaarde auto is niet alleen makkelijk op het moment dat je jouw auto wil verkopen. Ook als je van plan bent om een auto te gaan kopen, kan het berekenen van deze waarde bijzonder interessant zijn. Verkopers vragen in de meeste gevallen veel teveel geld voor hun voertuig op het moment dat ze deze te koop zetten, door de dagwaarde auto te berekenen kan je achter de werkelijke waarde komen.

Dagwaarde auto berekenen zonder kenteken

Het berekenen van de dagwaarde auto kan ook zonder het kenteken te weten, wel dien je het model en bouwjaar van het voertuig te kennen. Natuurlijk is het een stuk makkelijk om het kenteken van het betreffende voertuig even te achterhalen, zodat je gemakkelijker een juiste berekening kunt maken. Wij maken bij het berekenen van de dagwaarde altijd gebruik van actuele informatie, omdat wij de gegevens direct van het RDW aangeleverd krijgen. Normaal kan je de dagwaarde auto ook laten berekenen bij een lokale dealer, je bent dan echter enorm veel geld kwijt voor dezelfde uitkomst. Het berekenen van de dagwaarde auto is op deze website geheel gratis, bereken daarom direct de dagwaarde van jouw eigen auto!

Dagwaarde auto berekenen voor verzekering

In Nederland ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Dit houdt in dat als je met je auto een andere auto beschadigt, je verzekerd bent voor de schade aan de andere auto. Je kunt de verzekering naar eigen keus ook nog uitbreiden naar casco of beperkt casco. Dan is je auto ook verzekert door schade van buitenaf, bijvoorbeeld vandalisme of door de natuur. De dagwaarde auto is belangrijk voor de verzekering om te bepalen welk bedrag er uitgekeerd moet worden bij schade.

Dagwaarde auto ook belangrijk voor bepalen premie

De premie die je maandelijks betaalt voor de verzekering wordt bepaald door de dagwaarde auto. Zo betaal je voor een auto met een dagwaarde of cataloguswaarde van meer dan €50.000 veel meer premie dan voor een auto met een dagwaarde of cataloguswaarde van €5.000. Mocht een hele dure auto bijvoorbeeld gestolen worden en de eigenaar is daarvoor verzekerd, dan moet de verzekeraar de dagwaarde van de auto uitbetalen aan de eigenaar.

Dagwaarde auto belangrijk voor keuze autoverzekering

Bij een verzekering is het ook altijd belangrijk om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar wordt vaak geadviseerd om alleen een WA-verzekering af te sluiten, omdat de dagwaarde meestal zo laag is dat er bij schade maar weinig wordt uitgekeerd. Vaak is het dan voordeliger om een nieuwe auto aan te schaffen of de schade zelf te laten repareren dan maandelijks hiervoor extra premie te betalen. Bereken de dagwaarde auto daarom hier gemakkelijk en snel, zodat je zelf kunt inschatten welke verzekering het beste bij jouw auto past.